jul7

jul5

Tasan kaksi viikkoa jouluun. Olen jo ehdottomasti joulutunnelmissa, lunta tai ei. Olemme käyneet luistelemassa, viettäneet jouluisia brunsseja ystävien kanssa, avanneet aamuisin joulukalenterin ja jännittäneet, mitä tonttu on jättänyt yöllä joulusukkaan, olemme tehneet piparkakkutalon ja leiponeet jo kaksi kertaa pipareitakin, ihailleet jouluista Helsinkiä ja koristelleet. Kotia pitää koristella pikkuhiljaa fiilistellen, ei siitä yhdellä rykäisyllä hyvä tule. Eikä meillä ole paljoa koristeita, mutta kaikki ovat mieluisia ja tuovat tulevaisuudessakin varmasti paljon muistoja mieleen. Koska tänäkin vuonna meille tulee aito kuusi, niin sitä emme ole vielä hakeneet. Haaveilen itseasiassa tekokuusesta, jonka voisi tuoda sisälle jo heti joulukuun ensimmäisellä viikolla, koristella seuraavalla ja nauttia siitä aina Tapaniin asti (jonka jälkeen se viedään varastoon ilman säätöjä ja sotkuja). Tänä vuonna kuitenkin vielä aito kuusi, katsotaan ensi vuonna uudestaan.

jul1

jul4

Eilen nautimme joulubrunssin meillä kotona. Monta vuotta olemme perinteisesti kutsuneet tiiviin kaveripiirimme meille ennen joulua. On ihanaa ehtiä treffata ystävät vielä ennen pyhiä ja vaihtaa kuulumisia kunnolla ennen matkoja, mökkejä tai sukulaisia.  Kahden lapsen jälkeen kaikesta järjestämisestä kotona on tullut kuitenkin hieman vaivalloisempaa, joten rimaa tarjoiluiden suhteen on laskettava roimasti. Valmistin eilen ainoastaan alusta loppuun joulumyslin (ohje löytyy täältä), kaikki muu oli puolivalmista ja helposti esille laitettavaa. Huomasin eilen muuten myös, että olemme päässeet elämässämme sellaiseen vaiheeseen, että omistamme isollekin jengille tarpeeksi lautasia, mukeja, haarukoita ja skumppalaseja. Tämäkö on nyt sitä aikuisuutta? Alkudrinkit olivat perinteiset glögibellinit (glögitiivistettä pohjalle ja skumppaa päälle).

jul3

Ensi viikonloppuna juhlimme vielä kolmet(!) lastensynttärit ja seuraava onkin jo pyhitetty jouluvalmisteluille ja kummilapsen joulutervehdykselle, sitten ollaankin jo itse joulussa. Tämän vuoden lahjoista olen osan jo hankkinut, loput odottavat vielä ensi viikkoon. Haluaisin suosia enimmäkseen aineettomia lahjoja, jos en tiedä erityisesti mitä vastaanottaja haluaa. Ja koska olen pohtinut vaihtoehtoja tosi paljon, päätin listata ne tännekin, jos joku vielä miettii lahjaideoita.

  • Teatteri- tai konserttiliput. Tästä voi saada myös kaksi lahjaa samalla (esimerkiksi puolisolle), yhteinen ilta ja kivaa tekemistä. Omasta lahjakassista löytyy tänäkin vuonna yhdet liput.
  • Äänikirja-sovellus jollekin ajanjaksolle. Pohdin itse, osaisinko kuunnella äänikirjoja, ja koska usein kuuntelen jo autossa podcasteja, niin miksi en samalla äänikirjoja. Tämä voisi olla hyvä lahjaidea jollekin, vaikka miehellenikin. Ensimmäisen kuukauden saa nyt ilmaiseksi vähän sieltä sun täältä.
  • Illallis-, lounas-, brunssi- tai vaikka kahvilalahjakortti. Jään hoitovapaalle joulun jälkeen ja itse ainakin ilahtuisin tällaisesta tosi paljon. ”Vapaalla” olevat ehtivät hyvin arkiaamiaisillekin. Tai miksei lahja voi olla vaikka kotonakin valmistettu pitkän kaavan illallinen. Ystävieni kanssa emme osta toisillemme joululahjoja. Hyvänä lahjana meiltä ennen joulua toimii edellä mainitsemani brunssi.
  • Matka. Siskoni valmistui marraskuun lopussa ja häntä päätimme äidin kanssa ilahduttaa sen kunniaksi tyttöjen reissulla Tukholmaan ensi kesänä. Siellä meitä on jo yksi tyttö lisääkin, jonka laskettu aika on jo ensi kuussa. Ystävälleni ostimme väitöslahjaksi vuosi sitten isommalla porukalla yhden yön reissun Turkuun ja illallisen Kaskiksessa. Tällaisia haluan toteuttaa tulevaisuudessakin enemmän.
  • Onko joku taito, mitä voit käyttää hyväksi? Kutoa villasukkia, entisöidä huonekaluja, ommella lastenvaatteita, pestä mattoja, antaa sisustusapua, auttaa koiran hoidossa, meikata, hieroa (hierontalahjakortti johonkin liikkeeseenkin on hyvä idea) tai vaikka leipoa leipää? Tällaisia lahjoja varmasti kaikki arvostaa.
  • Siivoja kotiin. Parasta.
  • Anna joululahjoja hyväntekeväisyyteen tai lahjoita rahaa lahjansaajan nimissä jollekin järjestölle, vaihtoehtoja löytyy, esim Joulupuu-keräykseen veimme viime vuonna paketteja, Hope ry:ltä apu menee myös varmasti perille, ja Jouluavun kautta  voi auttaa suoraan yksittäisiä perheitä vaikka jouluruualla, koristeilla tai lahjoilla. Punaiselle Ristille ajattelin joulukuussa antaa myös oman lahjoitukseni.

jul6

Tärkeintä kuitenkin mielestäni koko joulussa on rentous, ei stressiä lahjoista, ruuasta, tekemisestä, siisteydestä tai mistään muustakaan. Jouluisen tunnelman saa aikaiseksi helpomminkin. Itse olen tyytyväinen, jos saan istahtaa aattoiltana samppanjalasi kädessä hetkeksi alas lukemaan kirjaa Bobby Helmsin Jingle Bell Rockin soidessa taustalla. Lapsille haluan antaa luonnollisesti iloisen ja lämpimän perinteen joulusta, sen minkä olen itsekin aina saanut, jossa lahjat eivät kuitenkaan ole pääosassa.

Eräs sukulaisperhe päätti tänä vuonna arpoa kenelle kukin ostaa lahjan. Siis kaikki ostavat lahjan yhdelle perheenjäsenelle. Minusta se oli hauska idea, kun kyseessä on vain aikuisia ihmisiä. Onko teillä lisää hyviä aineettomia lahjavinkkejä? Tai millaisia lahjaperinteitä teillä on ylipäänsä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s