IMG_6814

Vaikka en olekaan palkkatyössä tällä hetkellä, niin silti tuntuu välillä, että arki rullaa turhan vauhdikkaasti eteenpäin eikä pää meinaa pysyä aina perässä. Ja koska tässä ei ole tarkoituskaan olla mikään superihminen, niin olen alkanut selvittää millä kaikilla keinoilla tätä toisinaan tapahtuvaa kaaosta voi helpottaa. Suurimmat ongelmakohdat tässä perheessä ovat ruuanlaiton suunnitelmallisuus tai siis sen puuttuminen, pyykit tai oikeastaan se, että miten ne puhtaat kuivat pyykit saisi ajoissa kaappiin ennen kuin puolet niistä on tippunut jonnekin kodinhoitohuoneen lattialle eikä kukaan enää tiedä tai muista oliko ne puhtaita vai likaisia, kaksikerroksisen kämpän ansioista tiettyjen tavaroiden jatkuva välitila jossain portaiden yläpäässä, josta ne löytävät harmittavan harvoin nopeasti omalle paikalleen ja tavaroiden hukkaaminen (erityisesti autonavaimien). Koska en kuitekaan halua vain itseäni sättiä, niin todettakoon että suuret vahvuuteni tässä kaikessa pyörityksessä ovat tehokkaat lähdöt kahden lapsen ja koiran kanssa, lastenvaatteiden jatkuva blokkailu (kaapista löytyy harvoin pieniä vaatteita), lastenvaatetarpeiden ennakointi ja sellainen yleinen hallittu seesteinen kaaos eli kokonaisuus on jokseenkin hallussa. Mutta hiottavaa riittää.

IMG_6921

IMG_6820

Tässä näitä keinoja nyt sitten, joita on kokeiltu tai aion kokeilla:

 • Kun pyykit ovat kuivia, ne kannattaa heittää suoraan koriin, meidän tapauksessa ammeeseen, jossa niitä on helppo kuljetella eri huoneeseen ja alhaalta ylös. Kuivausrumpu kannattaa myös avata vähintään kerran päivässä ja katsoa olisiko siellä jotakin heitettävää ammeeseen. Tämä siis luonnollisesti kuuluu nyt niihin asioihin, mitä aion kokeilla. Ei ole todistettu vielä toimivaksi.
 • Tavaroiden hukkaaminen väheni radikaalisti, kun sain lahjaksi eteiseen toivomani Vitran Uten. Silon pientavaroiden säilytkseen. Siihen menee meillä avaimet, aurinkolasit, passit ja tyttären muutamat varapinnit ja ponnarit (jotka ovat aina hukassa). Hyllyyn pitäisi lisätä vielä post-it laput, pari kynää, pienet sakset ja klemmareita, sitten siitä ei enää puuttuisi mitään.
 • Ruokajuttuja olemme alkaneet helpottaa muutamallakin eri tavalla. Olen päättänyt säännöllistää ruokien kotiintilauksen. Teimme sitä jo viime keväänä, mutta emme säännöllisesti, nyt aion tehdä sen joka viikko. Viikonloppuruokia en halua kuljetukseen sisällyttää, koska silloin olen spontaanikokkaaja ja haluan jättää tilaa Glorian ruuan ja viinin tai muun hyvän opuksen ideoille ja perjantaipullan lomassa käynkin useimmiten tyttöjen kanssa kaupassa haalimassa viikonloppuherkut.
 • Toinen ruokajuttujen helpottaja meni kokeiluun tällä viikolla, tilasin Ruokaboksin. Olen kokeillut samanlaista palvelua ennenkin, eri firmalta vain – toisinaan se toimi, toisinaan taas ei. Tämän ja ensi viikon reseptit kuulostivat ainakin tosi hyviltä, ja olen jo valmiiksi innoissani, että pääsen valmistamaan itse ensi viikolla Ramen-keittoa. Ruokalähetys saapui eilen ja ensimmäisen aterian testaan tänään. Katselin, että yhden aterian valmistamiseen menee 15 minuutista 35 minuuttiin, kuulostaa kohtuulliselta.

IMG_7122

DSC05721

 • Menojen yhdistäminen auttaa. Sisällytä koiralenkki päiväkotimatkalle – samalla matkalla voi hoitaa myös vauvan päiväunet ja taaperon ulkoilunkin. Haen tyttöni päiväkodista oikeastaan aina ennen iltapäiväulkoiluja, joten menemme aina ensin ulos. Jos ilma vain sallii, haen hänet pyörällä tai potkulaudalla, josta tulemme yleensä pienen mutkan kautta kotipihalle vielä leikkimään. Pinen koiran kanssa eläessä Bugaboon Donkeyt ovat muuten osoittautuneet korvaamattomiksi, koska karvakaveri mahtuu sivukoriin, jos lenkkeily ei enää kiinnosta, pitää mennä kauppaan, tai jos pitää hetki odotella päiväkodin pihalla taaperoa mukaan. Minusta tuntuu, että päiväkodin pihalle koirat eivät noin yleisesti ole tervetulleita, mutta sivukorista ei ole kukaan valittanut.
 • Yleisesti ottaen olen vähentänyt vanhemman lapsen rattaissa istuttamista tai en käytä siis enää ollenkaan rattaita tuplana ja seisomalaudankin jätän puolet ajasta kotiin. Tämä 2-3 vuoden ikä on kuitenkin todella tärkeää aikaa motoristen taitojen kannalta ja samalla liikuntaakin tulee huomaamatta. Toki lapsissa on paljon eroja, mutta onneksi tyttöni on innokas kävelijä/pyöräilijä, niin mitään valitusta aiheesta en ole missään vaiheessa kuullut. Haluan kuitenkin totuttaa hänet alusta alkaen myös arkiliikunnan ihmeelliseen maailmaan.
 • Sunnuntai-ilta toimii suunnitteluiltana seuraavalle viikolle, tilaan ruuat, sovin tapaamisia, päätän ateriat ja siistin kodin. Jos voi maanantaina herätä edes suunnilleen siistiin kotiin, alkaa viikko aina paremmin.
 • No viimeiseksi päästään aiheeseen siivooja, joka ei meillä vielä säännöllisesti käy, mutta jonka pitäisi ehdottomasti käydä. Ja tähän aion tehdä nyt muutoksen. Itse siivoan kodin perus siistiin kuntoon yleensä torstaisin, mutta aikaa lattioiden luutuamiselle, suihkuhuoneiden perusteelliselle pesulle ja keittiön välitilan jynssäämiselle ei vain jää. Ulkopuolista apua siis tarvitaan edes kerran kuussa.

DSC05699

Lisää arjenhelpotusvinkkejä kuulen mielelläni!

2 kommenttia artikkeliin ”Omat vinkit arjen hallintaan

 1. Kiva lukea kun elän just samaa elämänvaihetta kahden pienen kanssa. Mitkä on sun vinkit ja keinot noihin tehokkaisiin lähtöihin? Mulla on siinä petrattavaa paljon. Kyllä tarvittaessa saan meidät ulos aika nopeasti, mutta me kaikki taidetaan rakastaa hitaita aamuja ja tuntuu et jos ei oo pakko, ei lähdöt oo kovin tehokkaita..
  Siivoukseen käytän liikaa (?) aikaa, mutta sen ansiosta meillä on aika tiptop kaikki ja se helpottaa mun omaa jaksamista. Mut pyykit ja aterioiden suunnittelu tai toteutus ehkä enemmänkin tökkii usein. Meillä nukutaan aika huonosti nyt ja se laskee semmosen tumman verhon kaiken ylle, kun on vaan niin väsynyt usein.
  Kiitos kun taas jatkoit bloggaamista 🙂
  Marie

  Tykkää

  1. Moikka ja kiitos viestistä! Mäkin tykkään pitkistä aamuista yksin, mutta huomaan, että jos pyörin liian pitkään kahden lapsen kanssa kotipäivänä sisällä, alkaa jollain varmasti kaatua seinät päälle. Vauva haluaa yleensä nukkumaan ensimmäistä kertaa jo puolentoista tunnin päästä heräämisestä, koira ulos ja taapero purkamaan energiaa. Ja kun kaikki haluaa sinne ulos tarpeeksi, niin lähtö on kuin itsestään tehokas. Ensin puen itseni, sen jälkeen vauvan, jonka jätän vielä lattialle vaattet päällä hengailemaan, koska riskinä on räjähtäminen rattaissa odotellessa ja viimeiseksi esikoisen, joka siihen mennessä on toki jo tajunnut yleensä aloitella omaa pukemistaan. Jos on tarpeeksi hyvä porkkana uloslähtöön, niin uhmaikäinenkään ei heittäydy hankalaksi (leikkipuisto, retki ja eväät, pallo, frisbee, potkauta,..) Perjantaisin lähdemme yleensä kaupungille ja järjestys on sama. Ensin on kuitenkin aina käytettävä koira yhdessä ennen kuin pääsemme hyppäämään autoon. Mutta ehkäpä juuri koiran vuoksi nopeista lähdöistä onkin tullut tapa ja kukaan ei ymmärrä laittaa hanttiin 😀

   Tiedätkö, omasta mielestäni mäkin käytän siivoamiseen aivan liikaa aikaa ja meillä ei siltikään ole tiptop. En oikeastaan edes ymmärrä, miten asunnon voi saada niin pienessä ajassa välillä niin räjähdysmäiseen kuntoon. Juuri tuossa hetki sitten kun keräsin leluja, viikkasin levitettyjä vaatteita ja siirtelin astioita mietin, että tämänkin ajan käyttäisin niin paljon mielummin jonkun lehden lukemiseen, mutta en vain voinut ajatella herääväni sotkuiseen yläkertaan. Siinä olen täysin samaa mieltä, että oma jaksaminen on parempaa, jos ympärillä on siistiä. En voi lukea edes rennosti yksin lehteä sohvalla, jos ympärillä on sekaista.

   Ja voin vaan kuvitella, että tuo nukkumisjuttu on ikävä lisä. Meillä onneksi (koputan puuta) lapset ovat nukkuneet vauvana yönsä pääsääntöisesti hyvin ja juuri nyt varsinkin tuntuu olevan tosi seesteinen hetki, mutta päiväunet onkin sitten ihan toinen juttu, huoh. Kaikessa ei kai vaan voi voittaa…

   Kivaa viikkoa ja kiva kun kommentoit!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s