IMG_5582

Muutamasta blogista luin pienen joulukyselyn ja päätin itsekin tehdä tällaisen muokatun version.

Piparit vai joulutortut?

Vastaan piparit, koska se leipomispuoli on itseasiassa aika hauska perinne ja vahvistuu vain perinteenä lasten myötä. En kuitenkaan ole mikään pipareiden suuri fani ja jos syön joulun aikaan niitä viisi, niin se on jo hyvä. Opin tykkäämään joulutortuista vasta viime vuonna, kun tajusin, että itsetehty taikina on oikeasti uskomattoman hyvää. Mieheni tekee tortut joka vuosi alusta loppuun itse, koska aikoinaan ulkomaan vuosilla ei ollut tarjolla valmiita taikinoita. Ne ovat superhyviä ja nyt voin sanoa jo pitäväni joulutortuista. Ne kaupan valmistaikinat ovat aikamoista höttöä.

Riisipuuro vai luumukiisseli?

Ehdottomasti riisipuuro. Luumujutut ovat vuosia olleet vain pakollinen paha itselleni jouluruokailuissa. Riisipuuro on tosi hyvää, mutta syön sitä vain joulukuussa.

Joulukinkku, kalapöytä vai joululaatikot?

Ehdottomasti kalapöytä, erityisesti graavilohi ja mäti. Koska joudun tänä vuonna ne raskauden vuoksi skippaamaan niin taidan yrittää korvata mädin jollain suolakurkkulevitteellä ja  merileväkaviaarilla.  Porkkala voisi myös olla vaihtoehto graavilohelle. Onko joku joskus maistanut?  Porkkana- ja bataattilaatikot ovat myös suosikkejani, mutta kinkun voisin helposti vaihtaa johonkin muuhunkin pääruokaan.

IMG_6398

Paras glögi?

Se perinteinen Blossa, alkoholilla tai ilman. Glühwein on myös yksii suosikeistani ja muistuttaa aina muutaman vuoden takaiselta joulukuiselta matkalta Berliiniin.

Parasta joulussa?

Ne perheen yhteiset vapaapäivät, yhteiset ruokailut, kauniit koristelut ja se tietty tunnelma, jota ei saavuta koskaan muulloin.

Huonointa joulussa?

Varmaan se alitajuinen huono omatunto siitä, että kaikki eivät pääse viettämään joulua (ainakaan samalla tavalla), vaikka itse haluaisivat ja fakta, että kaikkia ei vain voi auttaa. Pienen panostuksemme kävimme kuitenkin antamassa Joulupuu -kerätykseen. Toivottavasti lahjat ovat mieluisia.

IMG_6105

IMG_6391

Mitä aiot tehdä jouluaattona?

Herään aina aikaisin, usein paljon ennen muita aattoaamuna juomaan kahvia kanelilla, lukemaan joululehtiä ja katsomaan televisiota. Teen viimeisiä ruokavalmisteluita, käymme haudoilla, juomme glögiä, syömme alkupaloja ennen varsinaista ruokaa ja myöhemmin ilallistamme ja avaamme lahjoja. Illalla katson vielä usein jotain joululeffaa  tai sitten pelaamme lautapelejä.

Entä uutenavuotena?

Menemme aatoksi hotelliin lentokentälle paukkuherkän koiran vuoksi, olimme siellä viime vuonnakin. Ilallistamme siellä ja heräämme aamulla raketittomaan uuteen päivään ja vuoteen.

IMG_6205.jpg

Lempi joululeffa?

Tykkään Holidaysta tosi paljon, mutta valitsen silti Home Alone 2. Toki Lumiukko on jouluaattoaamuisin katsottava.

Lempi joululaulu?

Ei minulla taida olla mitään yhtä lempi joululaulua, joululistalla on niin Bing Crosbya kuin Michael Bublétakin, myös suomalaisiakin mukana. Yhteistä maulleni on kuitenkin iloisuus, liian hartaita ja surullisia lauluja en jaksa kuunnella pitkään. White Christmas on muuten kaunis laulu.

Lempi joulutuoksu?

Uunissa valmistetun tuoreen joulumyslin tuoksu, jossa on mukana piparkakkumaustetta, kardemummaa, vaahterasiirappia ja tietysti kanelia.

IMG_6427

IMG_5993

Milloin on hyvä aloittaa joulukoristelu?

Marraskuussa hyvissä ajoin jo havuilla ja valoilla. Sitten laitan pikkuhiljaa lisää, vielä viikko ennen jouluakin.

Milloin on sopiva aika hankkia kuusi?

Haluaisin tekokuusen vain sen vuoksi, että sen voisi laittaa paikalleen jo joulukuun alkupuoliskolla. Mieheni mielestä kuusen tulee kuitenkin olla aito niin tänä vuonna laitoimme kuusen 18.12, se tuntui oikein hyvältä hetkeltä. Olen nimittäin ihan valmis heivaamaan sen pois heti Tapanin jälkeen.

IMG_6403 2

 

En aio tänäkään vuonna ottaa mitään stressiä joulusta. Jouluruuat on tilattu puoliksi valmiina ja loputkin ruoka-ainekset haetaan huomenna aamulla valmiiksi kerättynä kaupasta. Äidiltäni olen tilannut laatikot valmiina ja viini- ja suklaaostokset on tehty jo viime viikolla. Lahjoja olen hankkinut pikkuhiljaa tässä kahden viikon aikana ja olenkin sitä mieltä, että jos juuri sitä oikeaa lahjaideaa ei tule mieleen, lahjakortti oikeaan paikkaan harvoin menee hukkaan ja pääsee itsekin helpommalla. Ja helpointahan on kysyä lahjansaajan toivetta.

Perinteitä on myös uskallettava väljentää, jos tuntuu, että kaikki ei mahdu aikatauluun. Jos hautausmaalle ei ehdi jouluaattona, voihan sinne mennä joulupäivänäkin. Jos ruokailu siirtyy parilla tunnilla eteenpäin, koska kinkku ei valmistunutkaan ajallaan, mitäpä sitten? Alkupaloja voi aina keksiä lisää, nehän ovat yleensä aina paras osa ateriaa muutenkin.

Kannattaa myös miettiä, mikä siinä joulussa on itselle juuri tärkeintä ja panostaa siihen. Suurimmalle osalle se kuitenkin on varmasti lyhyt tai pidempi loma, se tärkeä kiireetön aika perheen kanssa ja sanoisinkin, että siitä kannattaa pitää kiinni. Nuo kiireettömät päivät ovat erinomaisen tärkeitä palautumiselle arjen aikatauluista. Esimerkiksi pipareiden leivonta (valmistaikinasta!), kukkien asetteleminen, kävelylenkki luonnossa, kuusen koristelu tai vaikka uuden kirjan aloittaminen somen vastapainoksi saattaa rentouttaa mieltä uskomattoman paljon. Jouluna on aikaa panostaa itseensä.

Iloista ja kiireetöntä joulua kaikille!

 

3 kommenttia artikkeliin ”Pieni joulukysely ja vinkkejä rentouttavampiin pyhiin

  1. Paljon samoja mietteitä kun itselläkin. Onko miehesi torttutaikinan resepti salainen vai voisiko sen jakaa täällä? Olisi kiva kokeilla itsekin muttei viitsisi kokeilla jollain huonolla ohjeella joka vie kaiken inspiraation…

    Tykkää

    1. Ei ole mitenkään salainen. Luulen, että se on rahkavoitakinan ohjeella tehty. Valion sivuilta löytyy ainakin helppo resepti siihen, maitorahkaa, voita, leivinjauhetta ja vehnäjauhoja, onnistunut joka kerta. Hän yleensä leipoo taikinasta vasta seuraavana päivänä, eli yön yli jääkaappiin. En tiedä onko sille varsinaista tarvetta tosin.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s