mammaloma4

m

Olen siis palannut töihin, jo kohta neljä viikkoa sitten ja totutellut hitaasti ja varmasti (toisinaan epävarmemmin) ihan uuteen arkeen. Välillä väsymys on ollut niin valtaisaa, että illalla on tehnyt mieli haudata pää itkien tyynyyn ja luovuttaa ihan kaiken kanssa. Synnytyksessä oli muuten sama fiilis, mitä siitä nyt siis mieleen jäi. Ja nythän eletään vielä töihinpaluun pehmeää laskua, koska mieheni viettää viimeistä isyyslomaviikkoaan. Vaikka työni ei ole toimistolla istumista joka päivä kahdeksasta neljään, on alku silti kieltämättä tuntunut raskaalle. Olen tuntenut kotona huonoa omaatuntoa poissaolostani ja sen vuoksi tuntuu, että vuorokauden tunnit eivät riitä kaikkeen, ainakaan nukkumiseen. Joudunkin nyt viikko kerrallaan ottamaan itselle tavoitteita arkipäiville, jotta löytäisin sen oikean ja toimivimman rytmin. Onneksi kuitenkin ulkoilu, liikunta, yhteinen illallinen ja tarpeen vaatiessa pieni lasi punkkua lataa akut seuraavaa päivää varten oikein mallikkaasti. Töissä menee onneksi oikein hyvin. Asiat ovat ennallaan, ammattitaito tallessa ja välillähän tuntuu todelliselta luksukselta pitää lyhyt kahvitauko ilman yhtään häiriötekijää. Mutta että töihin lepäämään? Ihan en purematta niele.

Halusin kuitenkin vielä palata ajassa vähän taaksepäin – äitiyslomalle. Muistella niitä loman parhaita hetkiä ja oivalluksia. Tässä siis oma top 10.

1. Poistu säännöllisesti kotiympyröistä. Luulen, että tyttäremme on käynyt vuoden aikana useammalla brunssilla tai aamiaisella ulkona kuin minä elämäni ensimmäisten 20 vuoden aikana. No ei silloin tainnut brunsseja olla tarjollakaan. Tapasin ystäviäni paljon vuoden aikana juurikin aamiaisen tai lounaan merkeissä ja usein ne venyivätkin useiden tuntien mittaisiksi keskustelumaratoineiksi ja vauvatreffeiksi. Vielä keväällä mini nukkui yleensä tyytyväisenä aamaisten yli ja vanhetessaan on viihtynyt aina hyvin ravintoloissa mukana. Toki omat haasteensa on tuonut kävelytreenit ja kärsimättömyys, mutta silti sanoisin hänen edelleenkin olevan oikein mainiota ravintolaseuraa. Ja eihän kotoa juuri ravintolaan tarvitse poistua – ruokakauppa, joku uusi puisto tai vaikka vaunulenkki uudessa paikassa tuo jo päivään järjestystä.

mm

mammaloma19

2. Ulkoile. Tämä olisi varmasti pitänyt olla listalla ensimmäisenä. Ei ollut päivääkään ilman jonkinlaista vaunulenkkiä. Tämä päivittäinen aktiviteetti palveli niin minua, miniä kuin koiraakin. Välillä lenkit venyivät tuntien mittaisiksi, huonommalla säälläkin lenkki oli minimissään puoli tuntia. Lenkkejä, keinumista, pulkkailua, niistä se vuosi oli tehty.

mammaloma13

3. Käytä päiväuniaika viisaasti. Ihan olosuhteiden pakosta osa ajasta meni kodin yleiseen kunnossapitoon ja puunaamiseen, mutta on myös erinomaisen tärkeää tehdä jotain itselle mielekästä, kuten esimerkiksi juoda kahvia ja lukea sisustuslehtiä, lukea Hesari alusta loppuun, katsoa jakso tai kaksi Gilmore Girlsia, tehdä ja kattaa kuvauskelpoinen lounas, suorittaa kotitreeni tai päivittää vaikka blogia. Näillä pienillä toimenpiteillä saa akkuja ladattua huolella loppupäivää varten. Olen varmaankin aika onnekas,. että lapsemme nukkui hyvin päiväunia ja kaikkeen tähän oli usein aikaa.

mammaloma10

viikko6

4. Relaa. Älä yritä olla superäiti (tai isä), vaan ole hyvä äiti juuri sinun lapsellesi. Jos et jaksa tehdä joka päivä tai joka viikkokaan lapselle itse ruokaa, se on ihan ok. Jos suihkuun meneminen aamulla väsyttää, siirrä sitä myöhemmäksi. Jos edellisenä päivänä suunniteltu aamun kotijumppa ei kiukuttelevan lapsen kanssa tai jostain muusta syystä onnistu, tee se huomenna tai illalla. Jos tuntuu, ettet sittenkään ehdi suunnitelluille lounastreffeille, siirrä ne. Samassa tilanteessa oleva ystäväsi varmasti ymmärtää. Ole siis armollinen. Tässä oli itselläni vähän opeteltavaa. Loppuvuodesta tajusin viimein, että jos lapselle ei ole maistunut kaikki päivän ateriat, aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala, se päivä ei ole huono ja pilalla, vaan oikeastaan ihan vaan sitä normaalia elämää.

mammaloma7

5. Selätä mörkö lapsen kanssa matkustamisesta. (jos siis pitdät matkustamisesta ylipäätänsä) Se ei ole sen ihmeellisempää kuin hengailu kotonakaan. Pakkaamiseen ja reissutekemisten aikatauluttamiseen tulee vain hieman enemmän paneutua ja käyttää aikaa. Pitääkö pakata mukaan ruokaa? Onko kohteessa mahdollisuus pestä pyykkiä? Mistä korviketta voi ostaa? Milloin kannattaa ajaa paikasta a paikkaan b? Miten ruuan saa lämmitettyä hotellissa? (Asia jota mietin liian usein. Vastaus on ravintolat ja vedenkeittimet ja yleensä vauvoille maistuu soseet myös huoneenlämpöisenä.) Tarvitseeko ottaa jotain rokotuksia tai niiden puuttumista huomioon? Olisiko mahdollisuus pärjätä matkarattailla?

mammaloma16

mammaloma1

6. Jos lapsesi ei nuku päiväunia itsekseen, pääset silti suihkuun. Sitteri mukaan kylppäriin ja ei kun peseytymään. Meidän mini viihtyi ainakin täydellisen hienosti vaden lorinaa kuunnellessa, ehdin joskus jopa kuoria ihoni.

7. Mene ja testaa kuntosalien vauvajumpat. Kävin muutaman kuukauden säännöllisesti Elixian Strong mama tunnilla ja se olikin kiva aamun piristys. Vauva näkee ikätovereitaan ja äiti pääsee hikoilemaan. Ja siellä on ihan ok, jos lapsi itkee/haluaa ruokaa/on sylissä tunnin aikana – kaikki ymmärtävät, sekä ohjaaja että kanssajumppaajat. Tunnilla kävi muuten myös viimeisillään raskaana olevia naisia. En itse tajunnut tätä loppuraskaudessa, mutta silloinkin se varmasti toimii. Kyse ei siis varsinaisesti ole äidin ja vauvan yhteisestä jumppahetkestä, vaan lasten olisi tarkoitus pysyä keskelle levitetyillä jumppamatoilla hengailemassa toistensa ja lelujensa seurana. Välillä se onnistui, aina ei.

mammaloma9

8. Vie vauva harrastuksiin. Tiettyyn pisteeseen asti vauvan viihdyttäminen onnistuu helposti itseltä, mutta jossain vaiheessa hän alkaa kaivata enemmän aktiviteetteja ja tekemistä tai näin ainakin asian koin. Kävimme kerran viikossa uimassa ja kerran muskarissa. Molemmat olivat puolen tunnin tehoviihdykkeitä ja se riitti vallan mainiosti. Ja ovathan ne itsellekin kivaa vaihtelua päivälle. Vauvauinti on vaihtumassa piakkoin ihan perus uimahalliin, mutta muskarissa käymme edelleen.

9. Viikkoja kotona kannattaa myös vähän suunnitella. Oli kiva jo sunnuntaisin tietää, mitä viikko tuo tullessaan ja osasin näin valmistautua päiviin. Koiran takia sellainen superspontaanisuus ei oikein aina toimi. Ulkoilutukset on hoidettava ja enhän halua pitää sitä yksin kotona liian pitkiä aikoja. Jos tiesin lähteväni puolen päivän aikaan pitkälle lounaalle, piti valehtelematta herätä vähintään neljä tuntia aikaisemmin, jotta koira pääsee kunnon lenkille ja ehdin muuten saada kaiken valmiiksi. Hiustenpesun jättäminen aamuun oli aina huono idea ja edelleen toteutan uutta ratkaisua hiusten pesusta arkena aina iltaisin.

mammaloma20

10. Kotona olemisen ihanuus! Kun viikolla on tarpeeksi aktiviteettja, niin toisina päivinä ihan vain kotona oleminen tuntuu luksukselta ja mukavalta. Päivärytmistä unineen ja ruokailuineen on helppo pitää kiinniehdit (ehkä) kokata itsellesi maittavan lounaan ja saat pidettyä kodin vaihteeksi jonkinlaisessa järjestyksessä. Niinä päivinä en halunnut kutsua ketään kylään, vaan viettää päivän täysin omassa rauhassa minin ja koiran kanssa. Nuo päivät meillä tarkoittivat pidempiä vaunulenkkejä, sarjoja, leikkejä, lukemista ja ihan vain lepäämistä.

mammaloma5

mammaloma18

En siis kiellä asiaa – olen julkisesti latteäiti, joka söi myös hävyttömän paljon avokadoleipiä vuoden aikana. Murheet nyt vain joskus tuntuvat kahvilassa niin paljon pienemmiltä.

P.S. Jos jollain on vinkata vielä suositukset hyvälle yli 1v:n autokaukalolle, olen pelkkänä korvana!

2 kommenttia artikkeliin ”Mammaloman top 10

 1. Meillä on Maxi-Cosin two-way Pearl -turvaistuin, ja olemme todella tyytyväisiä siihen! Vaihdettiin noin 10 kk iässä siihen ja se menee 18 kiloon asti. Istuimen saa molemmin päin ja kiinni autoon ainoastaan isofix-telakalla.

  Tykkää

  1. Kiitos vinkistä! Ehdittiin itseasiassa ostaa juuri kyseinen istuin ja hyvältä vaikuttaa. Taidettiin olla vähän myöhään liikenteessä, koska vaihdettiin se vasta viikko sitten.
   Kivaa viikonloppua!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s