spelttileipaa3

Joulupallot ja tontut ovat edelleen kasseissaan, joulusukat kaupassa ja olen juonut glögiä tasan kaksi kertaa. En tiedä hidastiko lumen sulaminen tahtia radikaalisti vai enkö alitajuisesti halua asetella kauniita Illums Bolighusin palloja esille tietäen mikä niiden kohtalo tulee väistämättä olemaan. Valot ovat onneksi paikallaan piristämässä tätä käsittämätöntä pimeyttä. Olin tänään aamulla ihan varma, että päivä ei valkene ollenkaan. Se tunne on aina yhtä outo, kun avaa makuuhuoneen verhot ja mikään ei varsinaisesti muutu.

En ole leiponut pipareita tai torttuja, en ole kuunnellut joululauluja (muskaria lukuunottamatta) enkä ole vaihtanut etupihan ruukkuun kuolleita kukkia. Enää en voi käyttää luntakaan tekosyynä. Ostin kuitenkin hyasintin ja tein toisen kerran joulumysliä. Tänä viikonloppuna aion hakea etupihalle havupuun, laittaa joulupallot esille (vaaroista huolimatta) ja haluaisin myös koristaa porraskaiteen jollain valoköynnöksellä. Haaveissani se olisi tällainen tai tällainen.

speltti1

Tein kuitenkin leipää. Siihen ei tullut kanelia eikä kardemummaa, mutta siihen tuli  noin 8d spelttijauhoja, 1dl kaurahiutaleita, 1dl ohrahiutaleita, 1 dl pellavansiemeniä, vajaa desi auringonkukansiemeniä, 1dl chiasiemeniä, 1,5rkl suolaa, 7-8dl vettä, 50g hiivaa ja noin puoli desiä oliiviöljyä. 

Annoin taikinan kohota reilun tunnin ja paistoin 200 asteessa noin 35minuuttia. Leipä olisi voinut olla uunissa hetken pidempäänkin. Yhdistin leivässä kahta eri reseptiä ja se onneksi toimi.

Lopputulos oli herkullinen. Päälle tarvitaan vain nokare merisuolavoita, ei muuta. Hyvää ja terveellistä.

spelttileipaa4

spelttileipaa1

Ja koska vartavasten ostin leipää varten spelttijauhoja, päätin tehdä niistä jotain minillekin. Eilen valmistui muffineja. Raadin positiivisen palautteen jälkeen, uskallan jakaa ohjeen tännekin. Tässäpä siis helppoa ja terveellistä sormiruokaa perheen pienimmille. Niillekin, joille ei vielä lehmänmaitotuotteita suositella.

spelttileipaa6

Tarvitset:

2dl kookosmaitoa

2,5dl kauramaitoa (Käytin Oatlyn tetroja, koska toisinaan iso purkki jää käyttämättä)

2 kananmunaa

1-1,5dl spelttijauhoja

1dl kaurahiutaleita

2 raastettua porkkanaa

1 raastettu päärynä

mustapippuria

Sekoitin ensin sekaisin maidot ja munat, jonka jälkeen lisäsin jauhot. Lopuksi raastetut porkkanat ja päärynä ja ripaus mustapippuria.  

spelttileipaa7

Muffineihinhan on helppo lisätä sekaan oikeastaan ihan mitä vaan, mitä kaapista sattuu löytymään, kuten esimerkiksi omenaa, banaania, kanaa, perunaa, parsakaalia muutaman vain mainitakseni. Itselle tehtynä kaipaisin suolaa, muuten olivat oikein maukkaita.

Ja note to self: ostoslistalla on ollut liian pitkään alumiininen muffinivuoka. Nyt se on ostettava. Taikina jäi ärsyttävästi kiinni kertakäyttövuokiin ja typeryyksissäni vielä pakastin leivonnaiset niissä. Jos siis käytät kertakäyttövuokia, ota muffinit pois niistä ennen pakastusta. Tällä reseptillä taisi valmiita kakkuja tulla 14. En muuten käytä sanaa muffinssi koskaan, koska yläkoulun kotitalousopettajani Alli kielsi sitä tekemästä. Ne ovat muffineja.

Lapsuudessani äitini leipoi usein itse leipää, yleensä sämpylöitä ja jouluisin limppua. Itsetehdystä leivästä tulee aina jollakin tapaa kotoinen olo ja ilahdun aina uskomattoman paljon vieraiden leipätuliaisista. Sen takia itsekin pyrin usein viemään kylään tuoretta leipää, se tuoksu voittaa kenet tahansa puolelleen. Muistan lapsena jouluaattoaamuna ajelleeni pitkin Rovaniemeä viemässä tutuille joulutervehdyksenä tuoretta limppua. Silloin se ei tuntunut kivalta, vaan lähinnä pakotetulta. Ajat ovat muuttuneet. Kumpa joku tulisi meidän ovelle aattoaamuna tuore limppu kädessä. Tai kuinka kiva olisi yllättää vaikka naapurit uunituoreella saaristolaisleivällä.

Leipäkeskustelu nousi itselleni nyt ajankohtaiseksi, koska tuo spelttileipä oli toinen itsetehty leipä ikinä ja ensimmäinen oli banaanista. Tämän otan todellakin tavaksi. Mikä onkaan parempaa kuin tuore leipä ja nokare voita. Ei paljon mikään. Haluan olla pullan sijaan leiväntuoksuinen äiti.

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Oli spelttileipää, spelttimuffineja ja yksi myöhästynyt joulukoti

 1. Olen paistanut useana vuonna jouluksi joululimppua (mies ja poika tykkäävät, itse en edes syö) ja jakanut sitä sitten siskon perheeseen, anopille, vanhemmilleni. Ehkä siinä on joulumuisto meidänkin lapsille. Oma lapsuuden joulumuistoni on itse tehdyt karjalanpiirakat ja niitä ilman ei omaa joulua tule. 7 vuotias paistelee jo taitavasti piirakat apunani.

  Tykkää

  1. Tiedätkö, mäkään en tykkää joululimpusta. Mua varten paistettiin joku peruslimppu aina jouluna. Nykyisin saatan palan syödä, mutta ei ole suosikkini vieläkään.
   Rakastan karjalanpiirakoita, mutta olen saanut itsetehtyjä ehkä kaksi kertaa ikinä. Ihana tuo teidän perinne! Eilen juuri bongasin jostain sormiruokavinkkien joukosta itsetehdyt minipiirakat vauvan jämäpuurosta. Ajattelin vielä joulukuussa testata, kuulostivat tarpeeksi helpolta.
   Kivaa joulun odotusta!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s