aamiainen7

aamiainen1

Aamiainen on tunnetusti päivän lempiateriani sekä vapaalla että arkena, rakastan pitkiä aamuja lehtien, kynttilöiden ja croissanttien kera ja  viikonloppuisin olen myös valmis näkemään aikaa ja vaivaa, jotta tuo hetki on vieläkin erityisempi. Aion tämän ihanan viikonloppuaamiaisperinteen istuttaa tyttäreeni keinolla millä hyvänsä. Ymmärrän, että  voi olla toiveajattelua pyytää aamu-uniaan arvostavaa teini-ikäistä pystytukkaa nousemaan puoli yhdeksän kynttiläaamiaiselle keskustelemaan viikonlopun suunnitelmista, mutta siihen asti ja sen jälkeen syömme viikonloppuaamiaisemme yhdessä.

aamiainen2

Ihan helposti en ole valmis luovuttamaan ja kattamaan pöytään sokerimuroja, ranskanleipää tai lauantaimakkaraa. Toivon, että tytär muistaa omasta aamiaispöydästämme jugurtit, marjat, hedelmät, puurot, pähkinät, pannukakut ja smoothiet. Toki toivon, että illallishetkistä tulee vähintäänkin yhtä jatkuvia ja tärkeitä. En halua totuttaa häntä eineksiin, koska emme niitä itsekään syö (kerran parissa viikossa nautittua thaikuutiota tai ajoittaista Ristoranten vegepitsaa lukuunottamatta).

Tietyt asiat istutetaan lapsuudenkodissa ihmiseen varmasti aika tiukasti, toisia perinteitä jatketaan ja toiset jäävät helposti unohduksiin. Nämä pitkät, hyvin suunnitellut aamiaiset ovat yksi asia, mitä kannan mukanani lapsuudestani asti ja muistelen niiden silloin olleen jo suosikkejani. Minut nostettiin myös teininä ylös, hiukset pystyssä tai ei. Tarjolla oli usein kananmunia ja pekonia.

Pikkuhiljaa olen tutustuttanut Pikky Myyn meidän omiin aamiaissuosikkeihimme ja yllättävää kyllä aika monta niistä voimme syödä jo yhdessä. Mainittakoon tosin, että hän syö aamuisin aina puuroa, nämä muut ovat toistaiseksi vain pientä extraa. Ja puurosta en ihan helposti aio häntä kuitenkaan pois opettaa. Syömmehän sitä usein itsekin.

Tässäpä siis kolme aamiaissuosikkia lisää koko perheen nautittaviksi.

aamiainen9

aamiainen10

1. SMOOTHIE BOWL

Aamiaiskulhoonhan voi sekoittaa mitä vain lapsen omia marja- ja hedelmäsuosikkeja ja sekaan on myös helppo lisätä muutamia erityisen terveellisiä aineksia ilman, että ne dominoivat makua liikaa. Reseptejä on varmasti niin monta kuin on tekijääkin. Olen sekoittanut mustikoita, mansikoita, lakkoja, avokadoa, banaania, mangoa, punaviinimarjoja ja puolukoitakin. Kookosmaitoa olen käyttänyt nesteenä ja toisinaan lisään joukkoon myös kaurahiutaleita. Jos teen bowlin vain itselleni saatan heittää joukkoon myös siemeniä ja pähkinöitä, mutta tässä koko perheen versiossa lisään niitä ja mahdollista makeutusta vasta oman annoksen päälle. Voisihan pienen neidin annoksen ottaa välissä pois ja lisätä tämän jälkeen joukkoon vaikka chiaa, cashewpähkinöitä ja hunajaa. Päällä ne toimivat kuitenkin ihan yhtä hyvin. Käytän usein myös makeuttamatonta maapähkinävoita, mutta minulle on itseasiassa hieman epäselvää vielä voinko antaa 10kk lapselleni pähkinöitä. Pitääkin ottaa selvää.

Omassa bowlissani oli kaksi banaania, yksi avokado, kourallinen mangoa, paljon mustikoita suoraan pakasteesta ja loraus kookosmaitoa iha riippuen siitä kuinka notkean tarjottavasta haluaa. Mielestäni sen ei tarvitse olla samanlaista kuin smoothie, joten lisään nestettä aika vähän. Eilen korvasin mangon mansikoilla ja lisäsin joukkoon kolme ruokalusikallista kreikkalaista jugurttia.

aamainen11

2.  BANAANILETUT

Tässä saattaa olla tyttäremme tämän hetkinen lempiruoka. Mielestäni banaaniletut saattavat olla yksi tämän vuosikymmenen parhaita ideoita. Omaan taikinaan tulee 3 kananmunaa, puolitoista banaania ja kaurahiutaleita noin kolme ruokalusikallista. Tästä riittää helposti kahdelle aikuiselle ja pari pientä lettua minille. Nautimme ne mustikoiden, hunajan tai agave-/vaahterasiirapin kanssa. Pieni neiti syö omansa sellaisenaan tai mustikoilla. Letuthan toimivat myös loistavana sormiruokana, mutta lauantai todisti sen, että ehkä mustikat tuossa tarkoituksessa lautasella ei olekaan paras idea. Tyttö kuitenkin rakastaa mustikoita, joten oli se vähintään yhden kylvyreissun arvoista. Ruokapöytämme nyt tuskin on ollut pelastettavissa enää kuukausiin. Joskus olen laittanut marjoja suoraan taikinaankin ja niinhän se pienen lapsen kanssa parhaiten toimii. Letut paistan kookosöljyssä.

aamiainen8

aamiainen6

3. KOOKOSLETUT

Kookoslettuja olen tehnyt pari kertaa reilu vuosi sitten ennen lasta, mutta povaan näistäkin meille suurehkoa hittiä. Muistelisin, että onnistuneeseen taikinaan tuli 3 kananmunaa, 3 ruokalusikallista kookosjauhoja ja puoli teelusikallista leivinjauhetta.Maustoin lettuja pienellä määrällä vaniljapulveria – kookos ja vanilja sopivat itseasiassa tosi hyvin yhteen. Ja paistoin nämäkin letut kookosöljyssä. Näin joulun allahan nämä voisi maustaa vaikka pienellä määrällä kardemummaa tai piparkakkumaustetta. Taidanpa muuten ensi viikonloppuna maistattaa kookos-kardemummaletut pienellä ruokailijallamme.

aamainen4

aamiainen3

Koska ensi kuussa juhlimme jo Pikku Myyn ensimmäistä syntymäpäivää (uskomatonta!) ja koska hänen äitinsä tunnetusti rakastaa juhlien järjestämistä, olemmekin jo jonkinlaisessa suunnitteluvaiheessa kakun, koristeluiden ja kutsujen suhteen. Väittäisin, että aika toimiva kakku synttäriaamuun voisi olla banaanilettu päällystettynä kookoskermavaahdolla ja marjoilla. Aion yrittää pitää synttäritarjoilut hyvinkin terveellisinä vielä toistaiseksi, joten tuollainen banaanilettukakku toimisi loistavasti. Toki nyt ensimmäisen vuoden kunniaksi kuppikakkujakin on tarjolla (eikä vähiten itseni vuoksi), mutta aika pitkälle pääsemme varmasti myös vähän terveellisemmillä vaihtoehdoilla. Tarjolla voisi olla esimerkiksi vihanneksia dipattavaksi itsetehtyyn kastikkeeseen, smootheita ja paljon hedelmiä. Joskus näin myös vesimelonin palasista kasatun kakun. Onkin muuten aika uudelle boardille Pinterestissa!

Kuten kuvista huomaa, äidin tyttö tuntee parhaat lehdet. Ne ovat tällä hetkellä lelu numero yksi. Laatikot ja ovet tulevat hyvänä kakkosena.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s