joulu6
joulu4joulu1

Marraskuu on täällä. Voidaan virallisesti puhua hetki joulusta. Jouluahan ei voi missään nimessä rysäyttää kotiin kerralla. Se tulee rakentaa pala palalta pikkuhiljaa fiilistellen, korjaten, muuttaen ja nauttien. Tässä oma hyväksi havaittu järjestys, jolloin ei tule kiire, tunnelma kohoaa vähitellen ja koristeisiin ei ehdi kyllästyä ennen tapania.

1. On aika ostaa ensimmäinen vihreä havu koristamaan parveketta tai terassia. Tämän saatan hätäpäissäni joskus tehdä jo syyskuussa, tänä vuonna lokakuun alussa. Havut ja kynttilälyhdyt aloittavat tämän huvin. Useana vuonna olen ostanut Tuijan, nyt tuolla ruukussa on jo minikuusi.

joulu3

2. Joulumysliä teen joka vuosi, tehnyt ainakin viitenä vuotena putkeen. Reseptejä on monia, mutta kanelia ja piparkakkumaustetta en unohtaisi, vaahterasiirappi on myös herkullinen kostuttaja öljyn lisäksi.

3. Kausivalot paikalleen. Eihän niiden laittoa pidä missään nimessä pitkittää, koska illat ja aamut ovat jo tosi pimeitä. Yleensä laitan ne paikalleen ennen kuin marraskuu vaihtuu kalenteriin, tänä vuonna meinasi tulla kiire. Tähdet pääsivät ikkunoihin lauantaina ja parveke koki valaistuksen päivä sen jälkeen. Ne kuuluisat Granitin ”blogivalot” ovat terassilla ympärivuoden, miellän ne ”kokovuodenvaloiksi”. Hyvä keino saada valaistua juuri oikeat tunnit vuorokaudesta on tietysti ajastimen asentaminen. Harmillisesti vain parvekkeen ajastin vetelee kai viimeisiään ja sytyttää lamput päivällä aina silloin tällöin. Ei hyvä.

joulu8

4. Kortit. Viime vuonna sijoitin joulukorttirahat hyväntekeväisyyteen. Tänä vuonna päätin teetättää kuvakortit. Tavallaan amerikkalaishenkinen ”holiday greetings -tyyli” houkuttelee, toisaalta taas en näe tarpeellisena kuvata koko perhettä joulukorttiin. Ovat ne toki tyyliltäänkin yleensä aivan liian romantisoituja omaan makuuni. Kuvan ottaminen ikiliikkujasta ja yorkista oli vain paljon helpompaa kuvitelmissani. Stailauksen piti valmistua kymmenessä minuutissa, koska aurinko paistoi ja tähän aikaan kuvissa on pakko käyttää hyväksi kaikki valoisat hetket. Onneksi kymmenien kuvien joukosta löytyi kuitenkin pari käyttökelpoista, joista toisen valitsin. Tänä vuonna teetätin kortit Smartphotolla. Sieltä löytyi toimiva tausta ja hyvä korttimateriaali. Taidan silti joulukuussa sijoittaa jonkun euron hyväntekeväisyyteen. Siitä, jos jostain tulee jouluinen fiilis. Aika hyvä idea olisi myös tämä.

dsc00367-kopio

5. Seuraava askel on yleensä kukat. Ensimmäisenä pieniin ruukkuihin ilmestyy valkoisia hyasintteja, joita ripottelen sinne tänne ympäri kotia. Toien must joulukukka on valkoinen leikkoamaryllis (jota on mielestäni vähän hankala välillä saada pysymään pitkään hengissä). Joulutähdet ja punaiset ruukkuamaryllikset jätän muiden ostettaviksi. Hyasintti toimisi mielestäni hyvin kevätkukkanakin. Bongasin niitä viime Nykin reissulla huhtikuussa kaupoista. Sopivat hyvin muuten myös pääsiäiskoristeiden joukkoon.

6. Palloja ja käpyjä. Minulla on muutamat suosikkipallot ja kasa käpyjä, joista rakennan esillepanon tai toisenkin marraskuun aikana. Myöhemmin laitan yhtä isoa lukuunottamatta kaikki pallot kuuseen roikkumaan. Tänä vuonna ajattelin tilata nimikoidun joulupallon tyttärelleni. Onhan tämä hänen ensimmäinen joulunsa. Jos olet järjestämässä lastenjuhlia tai haluat lahjaideoita, tämä sivusto saattaa olla korvaamaton. Varoitus: jos aloitat selailun, sitä on hankala lopettaa.

7. Jouluradio ja joulumusiikki noin yleensä. En ole perinteisten suomalaisten joululaulujen suurkuluttaja. Bing Crosbya on vaikea lyödä tulkinnoissa, mutta Michael Bubléakin kuuntelen melkein yhtä mielelläni. Tosin tämä jaksaa naurattaa aina uudestaan ja uudestaan. Jouluradio starttaa muuten ensimmäisenä adventtina.

8. Keskustan valot, ikkunat ja joulumarkkinat, ilman niitä ei tule joulua. Glögiä ulkona sormet jäässä, Stockan jouluosasto (joka oli viime vuonna harmillisen tylsä ja mielikuvitukseton), joululahjasuunnitelmia ihmistungoksessa, kahvi- ja pullataukoja, Starbucksin punainen kuppi ja Christmas blend (kotiin myös!) ja markkinoilta jokin jouluinen leipä kotiin tai tuliaisena ystäville.

joulu11

9. Brunssi kotona. Joka vuosi (yleensä muuten toisena adventtina) kutsun ystäviämme meille joulubrunssille. Tarjolla on luonnollisesti jugurttia ja joulumysliä, pipareita ja juustoja ja pannukakkuja (kanelilla maustettuna tietysti). Tänä vuonna taidan piilottaa karpaloitakin taikinaan. Joka vuosi testaan myös jonkin uuden jouluisen reseptin. Viime vuonna taisi olla päärynöitä homejuustolla, pekaanipähkinöillä ja hunajalla höystettynä, tänä vuonna jotain muuta. Jouluinen drinkki kuuluu myös asiaan. Koska punkun ja kaakaon yhdistelmä ei vielä pottia räjäyttänyt, glögibellini ei olisi huono vaihtoehto.

joulu9

10. Tänä vuonna aion hankkia joulusukat. Olen liian monta vuotta tätä jo tuloksetta suunnitellut. Mistä saa kivoja joulusukkia? Sinne tietysti kätketään kaikille yksi lahja odottamaan aattoaamua ja riisipuuroa.

Unohtuikohan tästä jotain tärkeää?

Ihan vain ylimääräisenä huomiona lopussa, että jos kiinnostaa Filippa K:n paidat, Niken tuulitakit, kasa hyväkuntoisia farkkuja, kirjat tai vaikka Peakin kevyttoppis, käy tsekkaamassa DOM (Mansku 40) pöytä 13. Roudasimme sinne siskoni kanssa sunnuntaina kasan tavaraa myyntiin. Lisää yritämme ehtiä kantaa vielä viikolla.

2 kommenttia artikkeliin ”Kymmenen askelta riisipuuroaamiaiseen

 1. Ihana postaus ja vitsit miten tästä alkoikin joulufiilis jo heräilemään! Mulle käy monesti niin, että havahdun liian myöhään joulupuuhasteluihin. Tämä vuonna täytyykin pitää huoli että aktivoidun tunnelmoimaan joulua hyvissä ajoin!! Mukavaa viikkoa!

  Tykkää

  1. Kiitos! 🙂 Tästä aiheesta onkin kiva kirjottaa aina.
   Nyt sitten vain valoja nurkkiin ja havuja ruukkuun, sillä pääsee jo pitkälle. Vielä on onneksi aikaa. Eilen join ensimmäisen mukillisen glögiä, tulipa odottava fiilis. Se ensimmäinen mukillinen on aina paras.
   Kivaa viikkoa Satu!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s