outdoors11

outdoors1

outdoors5

Kirjoittelin blogin alkuaikoina aika tarkalleen noin vuosi sitten vajaan puolen vuoden jälkeen muutosta ajatuksia nykyisestä kodista, sen sijainnista, viihtyvyydestä ja listasin myös plussia ja miinuksia uudesta asuinpaikaista. Nyt kokemusta paritalosta ja automatkan päässä palveluista on kohta jo vuosi enemmän, niin voisi olla aika ottaa taas aihe esille. Kokemusta asunnosta ja sijainnista löytyy nyt myös vauvan kanssa, joten pohdiskelen asiaa hieman uudestakin näkökulmasta. Otetaan asia kerrallaan.

dsc05469

dsc05711

SIJAINTI

Asuinpaikka, sen ympäristö, ihmiset, naapurit ja tunnelma ovat kaikki priimaluokkaa. Meillä on itseasiassa maailman parhaat seinänaapurit. Näytin eilen ilmeisesti niin tuskastuneelta terassia öljytessä, että kiikuttivat meille ison pussillisen tatteja. Nyt tiedän, mitä kokkaan perjantaina. Lenkkimaastoja riittää, meri on vieressä, uimaranta muutaman sadan metrin päässä ja Stockan parkkiin hurauttaa autolla ilman ruuhkaa 25 minuutissa, bussilla Kamppiin samassa ajassa. Pelkän bussin armoillakaan emme ole, koska juna-asemalle ei matka ole kovin pitkä. Pakko on kuitenkin todeta, että ilman kahta autoa olisi haastavaa pärjätä. Varsinkin kun molempien työpaikat ovat useamman julkisen matkan päässä. Kun oman auton ja junan ero alkaa olla yhteen suuntaan tunti, niin käytän sen ajan mielummin ihan johonkin muuhun. Joten uskallan sanoa, että kaksi autoa on valitettava pakko. Harvemmin kuitenkaan muuten vain yksikseni autoilen keskustaan, käytän julkisia aina mahdollisuuden tullen. Onhan se rattaiden kanssa ilmaistakin.

outdoors4

keittio

UUDISKOHDE

Kotimme on siis uudiskohde ja sellaista lähdimme aikoinaan etsimäänkin. Olimme molemmat lopen kyllästyneitä jatkuviin remonttiuhkiin ja säätöön ja tuntui kivalta olla ensimmäinen, joka muuttaa sisään. Löysimme kodin siinä vaiheessa kun se oli jo täysin muuttovalmis, ja sen vuoksi emme päässeet vaikuttamaan materiaaliratkaisuihin, mikä on alkanut häiritsemään jossain huoneissa enenevissä määrin. Maalasimme muuton yhteydessä muutaman seinän, mutta mitään muuta emme muuttaneet. Kylppäreihin vaihdattaisin jossain vaiheessa mielellään uuden lattialaatan ja lavuaarit ja keittiön taso ja taustaseinä menee varmasti jossain vaiheessa vaihtoon. Valkoinen laminaatti on muuten big no no. Välitilan maitolasi ei ole materiaalina missään nimessä huono ja se näyttääkin ihan hyvältä, mutta itse kaipaan jotain hieman pehmeämpää ja kodikkaampaa vaihtotehtoa.

Olin kuullut myös pelotteluja uudiskohteista ja niistä lukuisista ongelmamahdollisuuksista, emmekä mekään ole niiltä täysin välttyneet. Puolentoista vuoden aikana on ollut säätöä jos toistakin, suurimpana niistä vesiputkien vaihdot. Vieläkin listalta löytyy pari fiksattavaa juttua, mutta se hyvä puoli uudiskohteessa on, että on suora hätänumero (se yksi setä raukka), rakentajan takuu ja näin ollen joku muu joutuu ottamaan vastuun siitä, että asiat korjaantuu. Enkä voi sanoa, että korjaukset olisivat liikaa asumista häirinneet. Välillä asiat hoituvat vain kärsimättömien ihmisten mielestä liian hitaasti.

outdoors8

outdoors13

KAKSIKERROKSINEN KOTI

Meidän kodissa on ehkä hieman poikkeuksellinen pohja, koska olohuone ja keittiö löytyy yläkerrasta ja makuuhuoneet alhaalta. Tykkään pohjaratkaisusta, koska alakerrassa on viileämpää nukkua ja  ylhäältäkin pääsee ulos isolle parvekkeelle. Muutimme tänne kuitenkin ennen kokemusta vauvasta tai tällä hetkellä ahkerasti toimivasta, itseään helposti telovasta ja uhkarohkeasta ikiliikkujasta. Portti portaissa on viimein paikallaan, mutta kahden kerroksen välillä ramppaaminen kiristää joskus valehtematta hermoja. Se tunne kun samaan aikaan yrität saada minin ulos lähtövalmiiksi, houkuttelet koiraa lenkille, saat tilanteen siihen pisteeseen, että kaikki ovat eteisessä valmiina lähtöön ja huomaat, että talouden kaikki tutit/unilelu/oma puhelin/avaimet ovat yläkerrassa. Ja yleensä huomaan yhden asian kerrallaan, joten juoksen portaita ylös alas kolme kertaa toivoen samalla, että kaikki alakerrassa olijat pysyvät valmiina lähtöön. Tässä välissä on vähintäänkin nimittäin poikkeuksetta yksi riisunut sukat, toinen paennut nojatuolin alle, joku lehti on revitty ja jollain on ehtinyt tulla nälkä tai jano (yleensä se joku olen minä). Kun viimein saan rattaat ja koiran ulos, muistan, että biojäteroskis oli aivan täysi ja käyn vielä kerran siellä yläkerrassa. Siihen mennessä on mehut jo niin käytetty, että lenkillä vedetään zombiena ympyrää koiran tahdissa. Toisen tarinan voisin kertoa tulosta sisään alakertaan kolmen ruokakassin, hoitolaukun, ostoksiin kyllästyneen vauvan ja kukkapuskan kanssa, kun ovella on vastassa iloinen vilkas terrieri, joka vielä saattaa tilaisuuden saavuttua viedä itse itsensä koirapuistoon. Siinä muuten testataan organisointikykyjä.

Ja siis portaat ja pöly, what’s that?? Minusta tuntuu, että imuroinnin jälkeen portaat ovat likaiset kahden tunnin kuluessa. Ne pitäisi imuroida oikeasti kaksi kertaa päivässä ja edelleen käsi-imuri on vasta ajatuksen tasolla ostoslistalla. Jos jollain on hyvä käsi-imurivinkki, kerro heti. Olen kuullut niistä tähän mennessä vain kritiikkiä.

Onhan kaksikerroksisessa asunnossa hyviä puoliakin ehdottomasti. Tykkään esimerkiksi siitä, että pyykkihuolto (kodinhoitohuone) on alakerrassa ja makuuhuoneiden sijainti eri kerroksessa on osoittautunut lapsen myötä myös loistavaksi ratkaisuksi.

outdoors7

outdoors3

PALVELUT

Tässäkin kohtaa joudun valitettavasti liputtamaan autoilun puolesta, koska palveluja ei meillä liiaksi ole. Yksi ihan kiva brunssi-/lounaspaikka löytyy ja toki koulu ja päiväkoteja. Lähimpään kauppaan matkaa on 2km, joten aika usein kauppaostokset hoidetaan muilla reissuilla. En voi kieltää, ettenkö toisinaan kaipaisi palveluja varsinkin nyt kotona ollessa. Olisihan se kiva kävellä vaunujen kanssa kahville muutaman sadan metrin päähän tai joskus laiskuuden iskiessä hakea hyvä take away -illallinen. Kauppa tänne jossain vaiheessa tulee ja varmasti muitakin palveluja, mutta missä vaiheessa, sitä en tiedä. Toki alan olla jo niin tottunut liikkumaan palvelujen perässä, että ei tämä ole missään vaiheessa ongelmaksi koitunut. Loppujen lopuksihan kuitenkin ne kivimmat kahvilat ja muut palvelut löytyvät keskustan läheisyydestä, niin kivahan sinne on matkustaa päivää viettämään.

MUITA HUOMIOITA

  • Meren läheisyys on kiva juttu ja se, että se näkyy edes vähän keittiön ikkunasta tuntuu oikealta luksukselta.
  • Oma leikkipaikka, lähellä olevat päiväkodit ja minin tuleva suuri ystäväpiiri korostuvat erityisesti tulevaisuudessa varmasti suurena plussana.
  • Oma pihaa en vaihtaisi nyt mihinkään. Grillaus, pihakahvit ja omat yrttiviljelmät ovat hauskaa puuhaa. Ensi kesänä pihalle on pakko tehdä tilaa myös jollekin muoviselle uima-altaalle ehkä.
  • En ikinä olisi osannut ajatella, kuinka paljon suoralla ulkoyhteydellä kodista on merkitystä. Siis se, että pääsen kävelemään rattaiden ja koiran kanssa ulos lenkille ilman kerroksia, hissejä tai muita hidastajia (tarpeeksi ongelmia jo kodin sisäisissä portaissa siis). Olen tajunnut sen vasta vieraillessa kerrostaloissa. Ja siis älkää ymmärtäkö väärin, kerrostalo ja vaunut sopivat varmasti oikein hyvin yhteen ja kerrostalo on aivan yhtä hyvä kasvupaikka lapselle, mutta lähinnä nyt vain listaan tällaisia oman kodin plussia. Kaikkeen tottuu ja kaiken kanssa elää, joten muutto kerrostalosta lapsen vuoksi ei varmasti ole tarpeellista. Lapsi ja koira tuo jo jotain lisähaastetta, mutta senkin kanssa varmasti selviää. Vaunujen ostopäätöksessä tämä kannattaa ottaa huomioon, jos kerrostalossa ei alhaalla ole vaunuille mitään säilytyspaikkaa. Vaunujen koossa on paljon eroja ja ainakin Bugaboo Buffaloiden kanssa vanhempien talojen hisseihin on hiton vaikea mahtua.
  • Viimeisenä haluiaisin vielä hurrata kodinhoitohuoneen puolesta. Valitsimme ostohetkellä kahdesta asunnosta ja onneksi valitsimme tämän. En haluaisi enää elää ilman kodinhoitohuonotte. Sen koko uskomattoman jokapäiväisen pyykkirumban saa niin helposti piilotettua sinne. Enää tarvitsisimme jonkin laitteen, joka kuljettaa pyykit kuivurista tai telineeltä viikattuina kaappeihin. Miten se onkin niin hiton vaikeaa?

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s