sveitsi1.jpg

sveitsi2

Matka Comolta jatkui Zürichin kautta Müncheniin yhden yön taktiikalla. Vuoristomaisemat Sveitsissä ovat korvaamattomia. Tekisi mieli pysäyttää auto kymmenen kilometrin välein vain ihailemaan uutta avautuvaa turkoosia järveä, uskomattoman jylhää vuorenseinämää tai riippusiltaa joka roikkuu jossain vuoristopuron päällä. Olemme autoilleet kerran Sveitsissä aiemminkin, mutta vaikea oli muistaa kuinka kaunista siellä onkaan. Pidimme kahvi- ja vaipanvaihtotauon jossain Walenseen kulmilla ja näkymät huoltoaseman ikkunasta olivat käsittämättömän upeat. Kuvakin vilahtaa vielä viikonlopun aikana, kun laitan muutaman viikon instagramkatsaukset tulille.

mu1.jpg

Olenko jo jossain yhteydessä mainunnut, että Zürich on yksi suosikkikaupunkejani Euroopassa? Se on. Jostain syystä minulla tulee siellä aina vähän Tukholmafiilis. Kaupunki on kompakti kaunis kokonaisuus puhtaan järven rannalla. Löytyy paljon puistoja, terasseja, kauppoja ja tunnelma on ystävällinen ja välitön. Ainoa miinus on paikan hintataso, maksoin kioskilla vesipullosta neljä euroa, Aperol Spritzista vielä kympin enemmän ja kehnosta liian helpolla toteutetusta hampurilaisesta parikymppiä. Tosin tämä oli täysin oma mokamme, koska supernälkäisenä oli pakko istua lähimmälle mahdolliselle terassille ruokailemaan. Kaupungissa viihtyvyyteen saattaa vaikuttaa myös se, että minulla on ollut ns. paikallisopas aina mukana. Mieheni on asunut kaupungissa joskus nuoruudessaan useita vuosia. To do -listalle lisäisin ainakin pienimuotoisen piknikin järvenrannalla.

matka6

matka4

zurich

München oli yksi niistä kaupungeistä, jonne olin haaveillut matkustavani jo vuosia, mutta aina se oli vain jäänyt. Odotukset olivat siis suhteellisen korkealla. Yhden päivän aikana en valitettavasti ehtinyt kuitenkaan muodostaa mitään isompaa mielikuvaa paikasta. Muistan kotikatumme, siellä oli paljon herkullisen tuoksuisia dönerkojuja. Yhdestä haimmekin illallisen huoneeseen, koska loppulomasta, automatkan ja pitkän kaupunkikävelyn jälkeen se tuntui ainoalta oikealta vaihtoehdolta. Muistan keskusta-alueen, josta löytyi useita tavarataloja, kaikki hyvät kaupat, kauniita vanhoja rakennuksia, jokunen kirkko ja paljon paljon ihmisiä, jonkinlainen Lontoo-syndrooma ehti tulla siinä väentungoksessa. Keskusta oli mukulakivisiä kävelykatukeskittymiä täynnä ja kivan näköisiä terasseja näkyi toisensa jälkeen. Mehän luonnollisesti istuimme kahville Starbucksiin. Viimeisenä lomapäivänä kävin pikaisesti vielä tavaratalon ruokaosastolla ja ihailin taas yhtä täydellistä viiniosastoa. Jos Berliini ei ole tehnyt minkäänlaista suurta vaikutusta allekirjoittaneeseen, niin Müncheniin palaisin mielelläni takaisin.

matka8

matka13

mu

111

Lopuksi ajattelin vielä listata muutaman hyväksikoetun vinkin puolivuotiaan kanssa matkustamiseen. Tähän samaiseen listaan pystyn varmasti palaamaan vuoden päästäkin, joten tuhan ikärajoitteisia ohjeita nämä eivät ole. Mainittakoon tässä yhteydessä, että tyttäremme vaikuttaa aika sopeutuvaiselta ja kaikinpuolin helpolta reissukaverilta, joten eihän samat jutut päde kaikkien lasten kanssa. Nämä jäivät kuitenkin päällimmäisenä mieleen.

matka16

matka1

  • Ennakoi ja ennakoi. Jos et saa ajoitettua ravintolakäyntiä tai et ole hotellilla ruoka-aikaan, syötä lapsi mielummin vähän liian aikaisin kuin vähän liian myöhään. Tällä vältytään hyvin  suurelta draamalta.
  • Keski-Euroopassa ei myydä valmiita annoskorvikkeita, vaan korvikemaito valmistetaan aina jauheesta. Jos joku tietää tähän syyn, niin kuulen sen mielelläni.
  • Pussiruokien mukaanotto Suomesta oli järkevää ja helpotti lomaa. Ne eivät laukussa ihan tolkuttomasti paina. Ja siinä tavaramäärässä se oli enää jäävuoren huippu.
  • Tavaraa on. Pelkästään vaunut ja turvakaukalo ovat enemmän kuin yksi kokonainen laukku. Hyväksy tavaramäärä jo pakkausvaiheessa, vaihtoehtoja ei ole.
  • Pakkaa käsimatkatavarat järkevästi. Käytä siihen aikaa. Siellä on oltava tarpeeksi ruokaa, vaippoja, vaipanvaihtoalusta (yleisten lastenhoitohuoneiden omille alustoille en haluaisi lastani asettaa), leluja, harsoja, paperia, lääkkeitä, vaihtovaatteet lapselle (mielellään kahdet), ja vaihtopaita itselle, kyllä. En unohtaisi myöskään omaa ja miehen proteiinipatukkaa. Optimistisesti pakkasin itselle myös pari lehteä ja kirjan, mutta niille oli yllättävän vähän käyttöä.
  • Älä luovu omasta lomastasi. Söimme niissä ravintoloissa, missä itse halusimme, söimme myös samaan aikaan kuin ihmiset normaalistikin Italiassa. Emme valinneet vauvaystävällistä matkakohdetta, vaan sen minne itse halusimme. Lapsi ei ole matkustanut ennen kenenkään muun kanssa, joten hän sopeutuu vanhempiensa lomaan helposti. Toki yritimme esimerkiksi suojata lapsemme suoralta auringolta ja pidimme luonnollisesti huolta hänen hyvinvoinnistaan ennen omaa, mutta ei siitä tarvitse tehdä vaikeaa. Koska sitä siitä halutessaan saa.
  • Älä pidä kynsin ja hampain kiinni lapsen rutiineista ja pakollisista aikatauluista. Kuten sanoin, uskon, että lapsi sopeutuu helposti. Kyllä hän kertoo, jos ongelmia ilmenee. Toki aikataulut auttavat aina kotiinpaluuta, joten jos päivät saa helposti suunniteltua päivuni- ja ruoka-aikojen mukaan, tee niin.
  • Varaa siirtymiin ja lähtöihin aina tuplasti aikaa. Olen hidas lähtijä jo ihan itsekin, niin voitte kuvitella mitä lapsen kanssa tapahtuu.

Nauti! Saatte lapsen kanssa matkatessa niin paljon uusia kokemuksia ja muistoja. Ne ovat korvaamattomia. Ja note to self: tee pakkauslista koneelle valmiiksi. Toivottavasti palaan tähän tekstiin ensi kuussa ennen seuraavaa reissua.

matka12

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s