city3

city4

Viikonloppuna kun vietimme miniloman Tallinnassa, jäin pohtimaan asioita, jotka saavat parin päivän reissunkin tuntumaan kunnolla lomalta. Mihin kannattaa panostaa? Mitä ei kannata tehdä? Mihin on aikaa? Mitä kannattaa ottaa mukaan? Milloin kannattaa matkustaa? Varsinkin kun mukana on vauva, tarvitaan hyvät suunnitelmat ja oikeat valinnat, jotta loma oikeasti tuntuu lomalta. Liikkuva lapsi onkin sitten jo varmasti ihan eri asia ja myöhemmin tilannetta on pohdittava uudelta kannalta. Tosin kaikkia näitä havaitsemiani asioita käyttäisin ja olen käyttänytkin hyväksi reissatessa ilman lastakin.

city6

city7

Matkaillessa olen aikamoinen hedonisti, joten jos tätä lukee joku superseikkailija, joka hakee aina vain lisää kokemuksia ja erikoisia elämyksiä niin lopeta lukeminen nyt. Itselleni lomien tulee olla ensisijaisesti nautinnollisia. Tällä en tarkoita, että haluan istua lomani vaahtokylvyssä ja juoda sampanjaa, mutta ensisijaisesti sen tulee olla vaihtelua arkeen, ravintoloissa syömistä, ex tempore viinibreikkejä, lukemista kivassa hotellisängyssä ja aamulenkkejä uusissa maisemissa. Toki olen valmis kokeilemaan välillä jotain vähän enemmän extreme-matkailuakin, mutta sille pitää olla oikea paikka ja aika. Itselleni riittävä extreme-kokemus olisi jo vaikka vaellus Islannissa.

city9

city5

Mutta mitä sitten teen lyhyille minilomilla, jotta niistä jää paras mahdollinen muisto ja rentoutunut olo?

  1. Panosta hotelliin. Huono hotelli voi itselläni ainakin pilata koko loman. Vanhemmiten likaiset huoneet, huonot sängyt ja unettomat yöt ovat nousseet aika suureksikin ongelmaksi. (Vielä kymmenen vuotta sitten asuin Lontossa muutaman yön 12 hengen huoneessa kerrossängyssä ja kaikki oli ihan ok.)
  2. Hotellin sijainti on yllättävän tärkeää lyhyillä matkoilla. En halua käyttää lyhyestä lomastani liikaa aikaa siirtymiseen paikasta toiseen. Tämä voi olla haasteellista kaupungissa, jossa ei ole ennen käynyt, koska mistäpä sitä tietää mikä alue osoittautuu omaksi suosikiksi. Onneksi on ystävät ja google. Sitä paitsi, jos joudut maksamaan hotellista 40 euroa enemmän, jotta saat sen keskeiseltä paikalta, säästät mitä todennäköisemmin nämä kulut takseissa ja julkisissa.
  3. Varaa ravintolat etukäteen. Joissakin kaupungissa tämä on tosi tärkeää, jos kyseessä on viikonloppu ja haluat syödä hyvin. Tänä päivänä uuteenkin kaupunkiin saa loistovinkkejä blogeista ja esim tripadvisorista. En muista, että lyhyen suunnittelutuokion jälkeen olisin tähän mennessä katunut yhtään ravintolavalintaa.
  4. Osta ensimmäisenä päivänä hotelliin virvokkeita ja jotain syötävää. Itselläni tämä tarkoittaa yleensä muutamaa pulloa vettä, punkkua (koska se ei tarvitse suurempaa jäähdytystä), tummaa suklaata, sipsejä ja jos olisin lähdössä aamulenkille, niin banaani ja energiapatukka on hyvä olla valmiina varastossa. On harmittavaa palata hotellille vain tajuta olevansa nälkäinen ja onkin lähdettävä takaisin (been there done that).köpis1
  5. Äla suunnittele liikaa ohjelmaa. Päivät kuluvat yllättävän nopeasti ja jos haluaa esimerkiksi ilman tiukkoja aikatauluja välillä istahtaa kahville tai joihinkin matkoihin tuhraantuukin enemmän aikaa kuin piti, on loma rentouttavampi jos ei aina kahden tunnin päästä tarvitse olla uudessa paikassa. Pitää muistaa, että kaupunkiin on varmasti joskus myös mahdollisuus palata. Tallinnan reissumme oli vähän liian lyhyt. Varaamani jalkahoidon jouduin perumaan, koska aikataulu oli liian tiukka ja se kyllä jäi hieman harmittamaan.
  6. Jos mahdollista, vältä aikaisia aamulähtöjä. Uskon, että tästä saattaa monikin olla eri mieltä, mutta ainakin meidän pienen perheen kohdalla tämä tuntuu olevan yksi tärkeimmistä jutuista. Jos lentoajan voi valita, mieluiten lähdemme aamupäivällä. Se tarkoittaa vähemmän riitelyä ja ei niin paljon unohtuneita tavaroita. Varsinkin vauvan saapumisen myötä tämä kohta vain korostuu. Ja vaikka kuvittelisi saavansa yhden lomapäivän kohteessa lisää, niin illalla on jo niin väsynyt aamuöisestä heräämisestä, että se vain lähinnä hankaloittaa lomaa.
  7. Kannattaa listata ylös mitä haluaa tehdä tai mitä esimerkiksi kaupoista haluaisi löytää. Joskus ihan isojakin juttuja saattaa unohtaa, jos niitä ei kirjoita ylös ja aamulla on muutenkin kiva lukea jotain suunnitelmia ja miettiä vaikka sään mukaan mitä sinä päivänä haluaisikaan tehdä. Jos lomaa on usempi päivä ja ravintoloita on varannut etukäteen useamman, on hyödyllistä nämä myös kirjata ylös. Yhdellä Köpiksen reissulla menimme varaamaani ravintolaan tunnin liian myöhään ja siinä nälissään täydessä ravintolassa harmitti.
  8. Tässä vinkki, joka koskee nyt vain laivoja, koska tajusin tämän vasta viime viikonloppuna. Ainakin Tallinnan-lautoilla on mahdollista aika huokeaan hintaan saada paikka loungesta, johon kuuluu syötävää ja juotavaakin. Laivan tunnelma ei ole aina parhaasta päästä, joten parin tunnin matka rauhallisessa loungessa macaroneja syödessä tekee siitä siedettävän. Vaunujen kanssa matkatessa huippujuttu.

motherf

köpiss

Tämä teksti on nyt kuvitettu sekalaisilla Tallinna/Tukholma/New York/Kööpenhamina -kuvilla, koska Tallinnasta on kameralla kuusi kuvaa. Viimeinen vinkki olisi muuten voinut liittyä kuvaamiseen, ota kuvia, paljon. Niitä on kiva katsella joskus myöhemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s