super7

super4

Yksi ehdottomia suosikkibloggaajiani on ruotsalainen Sofi Fahrman, joka kirjoittaa varmasti jo useamman suomalaisenkin tuntemaa Sofi’s snapshots blogia (löytyy tuolta oikealta sivupalkista). Olen vuosien varrella inspiroitunut aika monestakin hänen hyväksi kokemastaan/vinkkaamastaan jutusta blogissa, lehdissä ja kirjoissa. Toivoin ja sain (=tilasin itse) joululahjaksi hänen ja Julia Fors:n kirjan Superlicious, jota pikkuhiljaa olen alkanut selailla. En omista naisten ensimmäistä kirjaa, ja koska tässä uudemmassa on juttua sekä raskaudesta että vauvan kanssa treenaamisesta, päätin suoraan siirtyä lukemaan kakkososaa.

super2

Kirjassa on viisi osaa, jotka käsittelevät treeniä, äitiyttä, ruokaa, terveyttä ja viimeisessä osiossa on aika tarkkakin viikkotreeniohjelma. Itse en mitään tarkkoja treeniohjelmia kaipaa, koska uskon osaavani muokata sen itsekin helposti sopivaksi ja tehokkaaksi, mutta reseptit, kotijumpat, vauva-arjen ja liikunnan yhdistäminen ja yksinkertaiset hyvinvointiin liittyvät vinkit kiinnostavat. Kirja on kuvitettu kauniisti ja pelkkä selailu kasvattaa jo motivaatiota monella osa-alueella.

Mitä sitten olen ehtinyt tähän mennessä bongata ja hyväksi todeta?

VINKIT RASKAUSAIKAAN

Tee ainakin yksi kevelylenkki joka päivä. En omistanut silloin vielä edes kirjaa, mutta allekirjoitan tämän täysin. Itselläni tähän auttoi koira, joka pakotti liikeenteeseen useamman kerran päivässä. Olin vielä synnytystä edelteävänä iltanakin koiran kanssa lenkillä pari tuntia ennen sairaalaanlähtöä. Olen palautunut synnytyksestä ilmeisen nopeasti, viikko synnytyksen jälkeen olin jo omissa farkuissa ilman sen kummempaa yritystä ja vatsasta ei voinut enää nähdä (ulospäin), että olisin ollut raskaana vielä hetki sitten. Koiralenkillä juttelin usein naapurini kanssa, joka vinkkasi kävelyistä ja nopeasta palautumisesta. Nyt uskon siihen täysin.

Salli herkkuja, mutta kiinnitä huomiota määrään ja laatuun. Itselläni ainakin hormonit saivat aikaan jonkinlaisen sokerihimon (tai sitten se oli normaalin treenin puute). Joskus himon vei kuitenkin pois ihan vain pari palaa tumma suklaata. Joten ensitöikseen ei kannata mennä ostamaan sitä kokonaista karkkipussia tai neljää korvapuustia (senkin tein joskus), vaan pienellä suklaapatukalla voi päästä jo pitkälle. Ja kannattaa tehdä itse niin paljon kuin pystyy. Silloin tietää ainakin täysin varmasti, mitä suuhunsa laittaa.

Älä kuuntele tai lue liikaa, mitä muut sanoo ja neuvoo. Tätä neuvoa en löytänyt Sofilta tai Julialtakaan vaan annan nyt ihan oman todella tärkeän neuvon. Ja siis periaatteessahan tämä saattaa kumota nuo jo edellämainitut. Kaikille sopii raskausaikana eri jutut ja kaikki raskaudet ovat erilaisia. Toiset esimerkiksi juovat kahvia kolme kuppia päivässä, toiset ei yhtään, toiset käyvät steppi-tunneilla alkuraskaudessa, toisten ei pelon takia kannata mennä. Itse kuvittelin treenaavani ihan loppuun asti, tekemään töitä ilman ongelmia ja toitotin alussa kuinka raskaus ei ole sairaus. Kun olin ollut todella pahoinvoiva kolme kuukautta, sairauslomalla töistä kaksi kuukautta ja muutaman viikon makasin kirjaimellisesti sohvalla, en enää uskonut tuohon lauseeseen. Itselleni se alkoi jo lähennellä sairautta ja aika pahaakin sellaista. Oma kroppa kertoo todella paljon syömiseen, juomiseen ja liikkumiseen liittyviä asoita ja sitä kannattaa ja pitää kuunnella. Vielä kesällä en itse sitä ymmärtänyt, syksyllä olin pakotettu.

Napostele pieniä annoksia pitkin päivää. Tämä siis neuvona meille pahoinvoiville ja oli muuten helpottavaa lukea, että  huoliteltu ja uskomattoman tyylikäs Sofikin oksensi useita kuukausia raskautensa aikana. Hän ja minäkin olemme tästä asiasta kuitenkin samaa mieltä, syöminen auttaa! Pidä aina mukana pieniä määriä jotain suolaista. Sofilla se oli popcornit, itselläni sipsit tai leipä. Aamuakaan ei kannata aloittaa millään muulla kuin syömisellä ja vihersmoothiella hifistely ei muuten sovi tähän kuvioon. Tosin yhtään kertaa en enää halua kuulla ohjetta keksistä yöpöydällä. Sen voi kaikki loppuelämänsä pitää omana tietonaan, siitä ei ole mitään hyötyä.

super3

RUOKAIDEOITA

Kirjassa on paljon hyviä herkullisen kuuloisia puhtaita reseptejä, joita ehdottomasti aion ottaa testiin. Lähiaikoina kokeilen ainakin:

Mantelipannukakkuja

Pähkinämysliä

Parsakaalidippiä bataattiranskiksille

Raakajuustokakkua marjoilla

Kirjassa on myös loistovinkkejä superterveellisistä ruoka-aineista, joita ruokavalioon kannattaa lisätä omaa hyvinvointia ylläpitämään ja apuja sokerin vähentämiseen. Huomasin, että tuosta listasta viikottaisessa ruokavaliossani on yli puolet. Listalta löytyy lehtikaali, avokado, maapähkinävoi, kookos, pellavansiemen, parsakaali, saksanpähkinä, granaattiomena, kiivi ja tumma suklaa. Omassa ruokavaliossani näistä on lehtikaalia, pellavansiemeniä, kiiviä ja granaattiomenaa lukuunottamatta kaikki. Niitä korvaamassa omalla listallani on chiasiemenet, mustikat ja banaani.

super6

Treenivinkeistä aion ehdottomasti käyttää hyväksi vinkit juoksun aloittamiseen ja omalla painolla tehtäviin lihastreeneihin esimerkiksi kotona. Intervallitreenivinkit juoksun parantamiseksi otan testiin sellaisenaan.

Poimin tähän kirjasta ihan miniosan niistä jutuista mitkä itseäni eniten kiinnostivat ja mihin tartuin heti ensimmäisen viikon aikana. Katsotaan jos palaan näihin treenivinkkeihin ja resepteihin vielä myöhemmin. Kirjaa voin lämpimästi suositella. Kauniit kuvat, yksinkertaiset vinkit arkeen ja treeniin, herkullisen kuuloiset reseptit ja valmiit treeniohjelmat takaavat varman paluun kirjan pariin kerta toisensa jälkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s