joulubrunssi6

Eilen joulubrunsseiltiin meillä kotona. Se onkin jo vuosittainen perinne, josta halusin ehdottomasti pitää kiinni tänäkin vuonna. Olen laiska leipomaan, joten kakkuja ei brunssilta löydy, mutta jotain itsetehtyä nyt kuitenkin. Tänä vuonna jaksaminen ei ollut ehkä niin huipussaan ja kattaminen koki pahimman kolahduksen. Yleensä jaksan koristella ja ja tuunata enemmän, mutta nyt aika loppui vähän kesken. En ole tarkka siitä, että kakut tai leivät olisi itse tehtyjä vaan lähinnä siitä, että ne ovat kauniisti esillä ja houkuttelevat syömään. Valmiinakin saa paljon hyvää ja usein parempaakin (kuin että itse tekisin). Olen pinterestistä inspiroituneena suosinut tuollaista voimapaperiliinaa, johon voi vaikka kirjoitella tarjottavia tai jotain muita tervehdyksiä.

joulubrunssi1

Jotain itsetehtyä sain kuin sainkin perjantaina valmiiksi. Luonnollisesti joulubrunssiin kuuluu joulumysli, joka on ehtinyt vilahtaa täällä blogissa jo aiemmin. Tällä kertaa makeutin sen vaahterasiirapilla. Niin se on ehkä jopa parempaa kuin hunajalla. Tein myös gluteenitonta siemennäkkäriä tällä reseptillä. Tein sitä ensimmäiseet kaksi satsia jo kesällä ja ohje on niin helppo, että kuka tahansa onnistuu. Olisin halunnut tarjota sitä hummuksen kanssa, mutta se olikin ainoa asia, joka sitten unohtui kauppaan. Maistui se juustollakin.

joulubrunssi4

En ole ollut ennen suurikaan joulutorttujen suosija, mutta viimeisten parin vuoden aikana olen pikkuhiljaa lämmennyt ajatukselle johtuen siitä, että ne ovat miehelleni varmasti se joulun tärkein juttu. Raukka, joka on asunut nuoruutensa joulut ulkomailla eikä valmista taikinaa saanut edes kaupasta. Onneksi sen voi myös itse tehdä. Ja niin hän tekeekin, joka vuosi. Uskomaton panostus. No mutta tälle brunssille ei kuitenkaan tehty itse taikinaa eikä käytetty edes luumuhilloa. Kokeilin vaihteen vuoksi täyttää tortut uudella omena-kanelimarmeladilla. Se oli muuten aika hyvää ja kivaa vaihtelua. Dronningholmilla on instagramissa joku kilpailu joulutorttujen uusista muodoista ja tällä kertaa voisin kyllä itsekin osallistua ihan pelkästään siitä syystä, että yksikään torttu ei levinnyt tai hajonnut uunissa ja tämä oli muuten ensimmäinen kerta ikinä. Syykin ehkä löytyi. Ennen olen taiteillut tortut vasta marmeladin lisäämisen jälkeen, mutta nyt laitoinkin täytteen päälle jälkikäteen. Oma moka kaikki nämä vuodet siis ilmeisesti.

joulubrunssi8

joulubrunssi12

Brunssihan ei ole brunssi ilman kuohuvaa ja joulubrunssilla perinteeksi on muodostunut glögi-bellini. Pohjalle sentti tai kaksi glögitiivistettä, jonka jälkeen lasi täytetään raikkaalla ja kuivalla kuohuviinillä.

Lisäksi tarjolla oli croissantteja, joululimppua, piparkakkuja, juustoja, hilloja, leikkeleitä, jugurttia ja salaattia. Syötävää riitti ja hyvä niin. Paljon sitä tosin jäi meille vielä itsenäisyyspäiväksikin. Ostin eilen muuten ensimmäistä kertaa granaattiomeoita, joilla halusin koristaa piparkakut. Laitoin ensin päälle vaniljatuorejuustoa ja koristeeksi granaattiomenan siemeniä. Tämä saattoi olla viimeinen kerta, koska jos en saa tarpeeksi hyvää vinkkiä tuon hedelmän käsittelyyn, en osta sitä enää koskaan. Irrottelin siemeniä korkeassa kulhossa lavuaarissa noin vartin ja tuon pienen hetken jälkeen keittiö näytti siltä kuin olisin teurastanut siellä ison eläimen. Valkoiset kaapin ovet, ikkuna ja lasinen välitila valuivat punaista nestettä ja käytin siivoamiseen loppujen lopuksi melkein puoli tuntia. Ilmeisesti siemenet pitäisi jotenkin koputella ennen avaamista ja hedelmä tulisi myös kai kuoria.

joulubrunssi 9

joulubrunssi7

Mutta kaikki säätäminen on aina sen arvoista kun ystävät astuvat ovesta sisään ja vietämme kivan lauantai-iltapäivän hauskojen keskusteluiden äärellä. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s